dilluns, 13 d’abril del 2015

Introducció

Bon dia a tots! 

El peix és un producte destacat en l'economia mundial, ja que es tracta d'un aliment molt consumit pels humans i conté gran quantitat de nutrients saludables per l'organisme. Tot i això, el seu consum pot produir malalties, ja que part dels peixos contenen paràsits perjudicials per l’ésser humà.

El present treball de recerca es basa en una investigació sobre el paràsit Anisakis. Ens hem decidit per aquest tipus d’investigació per diferents i variades raons. Per una banda, cercàvem un treball pràctic que es pogués realitzar als laboratoris del nostre centre i, per altra banda, hem escollit un dels paràsits més importants en peixos. El nostre objectiu final ha estat aprendre què és l’Anisakis, avaluar la seva presència en diferents espècies de peixos que es comercialitzen de forma habitual als mercats i supermercats de l’illa d’Eivissa, conèixer com afecten als humans i, per extensió, com realitzar un consum adient i responsable de peix.

Per respondre a les nostres qüestions, hem dividit el treball en zona teòrica i en zona pràctica. La zona teòrica es troba plasmada al treball escrit, i la zona pràctica es troba en aquest blog.
Cada pràctica consistirà en la dissecció de peixos per veure si tenen o no Anisakis i, en el cas de que en tinguin, definir-ne la quantitat. En total, hem realitzat sis disseccions diferents amb sis espècies distintes:


  • Orada (Sparus aurata, de piscifactoria espanyola).
  • Llobarro (Dicentrarchus labrax, de piscifactoria espanyola).
  • Maire o lluça (Micromesistius poutassou, capturats al mar Mediterrani).
  • Serrà imperial (Helicolenus dactylopterus dactylopterus, capturats al mar Cantàbric).
  • Mòllera (Phycis blennoides, capturats al mar Mediterrani).
  • Lluç (Merluccius merluccius, capturats a l’Oceà Atlàntic).




Per diseccionar de manera correcta tots els peixos, varem establir un protocol a seguir. Com observareu en les entrades on mostram el procés de dissecció, hem fotografiat tot el protocol per a fer-lo més visual.

El protocol és el següent:

1. Observar l'espècie del peix i les característiques.
2. Mesurar i pesar el peix i apuntar les dades.
3. Fer una incisió des de l'anus fins a la boca per a obrir el peix. També es pot realitzar una incisió a un costat del peix a la secció de les brànquies per obrir una petita "finestra".
4. Extreure les gònades i observar si es tracta d'un mascle o d'una femella.
5. Observar si el fetge es troba en bon estat i després extreure'l. A més, amb l'estat del fetge es pot observar la "frescor" del peix, és a dir, si fa molts de dies que s'ha pescat o no.
6. Extreure l'estomac i tot l'aparell digestiu.
7. Extreure el cor.
8. Extreure els otòlits i observar la dentadura (és herbívor o carnívor?).
9. Agafar com a mostra algunes escates.
10. Pesar cada òrgan extret i apuntar les dades.
11. Pesar el peix buit.
12. Observar amb la lupa i el microscopi les irregularitats.


A la següent imatge podeu observar alguns dels peixos disseccionats:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada